- by Zsuzsa Juhász
- in Egészség, Fogyás, Karácsonyi menü, Napi menü, Receptek, Táplálkozás, Tippek fogyáshoz
- on 2024.12.09.

Ne szűkítsd, hanem bővítsd!
„Már megint valami okos megmondja, hogy mit nem ehetek karácsonykor…”
Hiszem és vallom, hogy az egészséges táplálkozás nem az egészségtelen összetevők kizárásán, hanem a minél több egészséges táplálék bevezetésén alapul. Karácsonykor pedig különösen ne afelől aggódj, hogy milyen egészségtelen alapanyagok szerepelnek a hagyományos, megszokott menüben, inkább tekintsd kalandnak, hogy bővíted az alapanyagpalettát ünnepi, ugyanakkor egészséges hozzávalókkal. Ebben a bejegyzésben erre adok ötleteket!
Szezonális zöldségek
A legegyszerűbben színes zöldségekkel varázsolhatod tápanyagdússá és ízgazdaggá az ünnepi fogásokat, amelyek már a puszta látványukkal meghozzák az étvágyat. Szemezgess közülük:
Édesburgonya
Használhatod a hagyományos krumpli helyett vagy mellett köretként. Finom püré készül belőle, de tepsiben, más zöldségekkel összesütve is pompás. Csupán sóval-borssal fűszerezve is finom, de a rozmaring és a fokhagyma is jól illik hozzá. A batátából finom krémleves is készülhet, illetve megfőzve egészséges sütemények alapanyaga lehet.
Sütőtök
A sütőtökkrémleves klasszikus ünnepi leves és annyiféleképpen fűszerezhető, hogy lehetetlen megunni. Készítheted fokhagymával és borssal, de kidomboríthatod az édes ízjegyeit gyömbérrel és szerecsendióval, vagy akár garam masalával.
Kelbimbó
A kelbimbó sokak számára csak egy kesernyés, fura állagú zöldség. Ám ha nem szétfőve, hanem sütve készítjük, igazi ünnepi csemege. Vágd félbe a szemeket és helyezd tepsire más zöldségek társaságában. Tehetsz mellé mondjuk hagymát, burgonyát, édesburgonyát, sárgarépát. Szójaszószt és pikáns fűszereket masszírozz bele és süsd illatosra. A következő fűszerkeverék vált be nekem hozzá: só, bors, oregano, szárított zellerlevél, őrölt kömény, chilipehely.
Csábító gyümölcsök és ropogós magvak
A gyümölcsök és a magvak nem csupán „desszertpótlók” és egészséges nasik, vagy a reggeli zabkása kiegészítői lehetnek, hanem az ünnepi fogások fényét is emelhetik. Új szintre emeli a sajátádat, ha egy marék enyhén pirított magot és ugyanannyi gránátalmamagot szórsz rá. A citrusfélék gerezdjei kifilézve üde, édes-savanyú, lédús bombákként robbannak a szádban, ha a salátádhoz adod.
Különleges öntetek a salátáidhoz
A családunkban évtizedekig a hagyományos karácsonyi vacsorán mandarinos rizs volt a köret. Ugyanígy más citrusokat, vagy aszalt gyümölcsöt – áztatott mazsola, aszalt szilva – is felhasználhatsz a köretek ízesítésére. A magvakat pedig enyhén pirítva szinte bármire rászórhatod, a roppanós textúrát mindenki szeretni fogja.
Ám a gyümölcsök és magvak felhasználásának a legjobb területe az ünnepi sütemények világa. Almás-fahéjas sütemények diódarabokkal, mákos-citromos szelet, szilvás sütemények mind ékesíthetik az ünnepi asztalt.
Ha nem hús, akkor...
Rengeteg növény alkalmas arra, hogy ízgazdag, tartalmas, laktató főétel készüljön belőle. Klasszikus darált hússal készülő ételek – töltött káposzta, fasírtok, egybesültek, rakott ételek – kiválóan készíthetők lencsefélékből, gombából vagy darált sárgarépából, zellerből és más zöldségekből. Meg lehet tölteni a padlizsánt, a cukkinit, a sütőtököt, a hokkaido-tököt, a karalábét, a hagymát, a krumplit, a gombát és a paradicsomot is. Fűszeresen megsütve finom a gomba, a zeller, a cékla, az édesburgonya, a padlizsán és a cukkini.

i-re a pont: a fűszerek
Ilyenkor télen vágyunk az erősebb fűszerezésre, a melengető, gazdag ízekre. Jó barátaink lehetnek ilyenkor:
- Fahéj, szegfűszeg: sütemények, fűszeres italok, kompótok.
- Gyömbér: sütemények, krémlevesek, italok.
- Rozmaring: sült zöldségek, mártások, paradicsomos, gombás ételek.
- Majoranna: töltött ételek és növényi fasírtok.
- Curry por: sült zöldségek, raguk.
- Garam masala: indiai raguk, levesek.
Klasszikus kedvencek egészségesebb változatban
Töltött káposzta, ízletes, fűszeres sültek, sós rakott palacsinta, majonézes saláták, bejgli, pogácsa… Sokunknál ezek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, még életmódváltás után sem. Szerencsére ezek mindegyikének van olyan egészséges alternatívája, ami felveszi a versenyt a klasszikussal, hasonló ízélményt ad, csak más lesz a hatása a szervezetedre. Ha szeretnéd ezeket a recepteket az évtizedek óta bővülő családi receptgyűjteményünkből, ne habozz beszerezni az Ünnepi recepteskönyvet!
Tags: egészséges alapanyagok, fogyás növényi étrenden, karácsonyi ételek, nutritáriánus, teljes értékű, teljes értékű növényi étrend, ünnepi menü, vegán karácsony
2 hozzászólás
En csak a sajat tapasztalatom osztanam meg egy 75 kg fogyas utan. Nos az ,hogy mi az ami jo vagy sem enni nemcsak unnepekkor hanem ugy altalaba az szigoruan emberre szabott kell legyen! Egy cukros es cover majcirozisos ember nem eheti meg azt mint egy masik tulsulyos vagy csak enyhen cukros beteg! Sajnos egy 4 stadiumba level overman cirozisos ember akinek a veseje is kikeszult a sok gyogyszer miatt zold juvenile kivul alight ehet valamit. Vigyazni kell a so es cukor belittle! Csak tiszta vizet lehet inni es legakabb 1 es fel litret 2 naponta. Sarga reba,zold borso,cekla mind nagy cukir tartalmu erre is oda kell figyelni egy cukros beteg Esteban. Ha a vesenk is beteg a so es tejtermekre is oda kell figyelni de nagyon am! Gyumolcs felek meg szoba sem johetnek tuksulyos szemelyek Esteban, a cukor ami a gyumolcsokbol szarmazik koverittik a majat es innen jon a tobbi complications. Ja es a protein bevetel is fontos egy vese problemakkal kuzkodo szemely Esteban.
A lelkunk az halhatatlan de a testunkbe el es ha megoljuk a testunket a lelkunk is elhagy es jon a halal aztan egy ujabb elet.
Sok tisz t elettel es koszonom!
Egyetértek abban, hogy egyénre szabott kell, hogy legyen az étrend, de ritka az, amikor valaki jó alapelvek mellett valaki nem képes saját maga magára szabni. A másik, hogy én ugyan „csak” 45 kilót fogytam és IR-es voltam, de korlátlan gyümölcsfogyasztás mellett fogytam és fordítottam vissza az inzulinrezisztenciámat. Szóval érdemes az ismereteket bővíteni, ugyanis a gyümölcs nem ellenség, cukorbetegeknek sem. Sőt, a gyümölcsök javítják a sejtek inzulinérzékenységét. Óriási tévedés, hogy a gyümölcs májproblémát okoz. A feldolgozott cukor igen, a gyümölcs nem.