- by Zsuzsa JuhĂĄsz
- in EgĂ©szsĂ©g, FogyĂĄs, KarĂĄcsonyi menĂŒ, Napi menĂŒ, Receptek, TĂĄplĂĄlkozĂĄs, Tippek fogyĂĄshoz
- on 2024.12.09.
Ne szƱkĂtsd, hanem bĆvĂtsd!
„MĂĄr megint valami okos megmondja, hogy mit nem ehetek karĂĄcsonykor…”Â
Hiszem Ă©s vallom, hogy az egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlkozĂĄs nem az egĂ©szsĂ©gtelen összetevĆk kizĂĄrĂĄsĂĄn, hanem a minĂ©l több egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlĂ©k bevezetĂ©sĂ©n alapul. KarĂĄcsonykor pedig kĂŒlönösen ne afelĆl aggĂłdj, hogy milyen egĂ©szsĂ©gtelen alapanyagok szerepelnek a hagyomĂĄnyos, megszokott menĂŒben, inkĂĄbb tekintsd kalandnak, hogy bĆvĂted az alapanyagpalettĂĄt ĂŒnnepi, ugyanakkor egĂ©szsĂ©ges hozzĂĄvalĂłkkal. Ebben a bejegyzĂ©sben erre adok ötleteket!Â
Szezonålis zöldségek
A legegyszerƱbben szĂnes zöldsĂ©gekkel varĂĄzsolhatod tĂĄpanyagdĂșssĂĄ Ă©s ĂzgazdaggĂĄ az ĂŒnnepi fogĂĄsokat, amelyek mĂĄr a puszta lĂĄtvĂĄnyukkal meghozzĂĄk az Ă©tvĂĄgyat. Szemezgess közĂŒlĂŒk:
Ădesburgonya
HasznĂĄlhatod a hagyomĂĄnyos krumpli helyett vagy mellett köretkĂ©nt. Finom pĂŒrĂ© kĂ©szĂŒl belĆle, de tepsiben, mĂĄs zöldsĂ©gekkel összesĂŒtve is pompĂĄs. CsupĂĄn sĂłval-borssal fƱszerezve is finom, de a rozmaring Ă©s a fokhagyma is jĂłl illik hozzĂĄ. A batĂĄtĂĄbĂłl finom krĂ©mleves is kĂ©szĂŒlhet, illetve megfĆzve egĂ©szsĂ©ges sĂŒtemĂ©nyek alapanyaga lehet.
SĂŒtĆtök
A sĂŒtĆtökkrĂ©mleves klasszikus ĂŒnnepi leves Ă©s annyifĂ©lekĂ©ppen fƱszerezhetĆ, hogy lehetetlen megunni. KĂ©szĂtheted fokhagymĂĄval Ă©s borssal, de kidomborĂthatod az Ă©des Ăzjegyeit gyömbĂ©rrel Ă©s szerecsendiĂłval, vagy akĂĄr garam masalĂĄval.
KelbimbĂł
A kelbimbĂł sokak szĂĄmĂĄra csak egy kesernyĂ©s, fura ĂĄllagĂș zöldsĂ©g. Ăm ha nem szĂ©tfĆve, hanem sĂŒtve kĂ©szĂtjĂŒk, igazi ĂŒnnepi csemege. VĂĄgd fĂ©lbe a szemeket Ă©s helyezd tepsire mĂĄs zöldsĂ©gek tĂĄrsasĂĄgĂĄban. Tehetsz mellĂ© mondjuk hagymĂĄt, burgonyĂĄt, Ă©desburgonyĂĄt, sĂĄrgarĂ©pĂĄt. SzĂłjaszĂłszt Ă©s pikĂĄns fƱszereket masszĂrozz bele Ă©s sĂŒsd illatosra. A következĆ fƱszerkeverĂ©k vĂĄlt be nekem hozzĂĄ: sĂł, bors, oregano, szĂĄrĂtott zellerlevĂ©l, Ćrölt kömĂ©ny, chilipehely.
CsĂĄbĂtĂł gyĂŒmölcsök Ă©s ropogĂłs magvak
A gyĂŒmölcsök Ă©s a magvak nem csupĂĄn „desszertpĂłtlĂłk” Ă©s egĂ©szsĂ©ges nasik, vagy a reggeli zabkĂĄsa kiegĂ©szĂtĆi lehetnek, hanem az ĂŒnnepi fogĂĄsok fĂ©nyĂ©t is emelhetik. Ăj szintre emeli a sajĂĄtĂĄdat, ha egy marĂ©k enyhĂ©n pirĂtott magot Ă©s ugyanannyi grĂĄnĂĄtalmamagot szĂłrsz rĂĄ. A citrusfĂ©lĂ©k gerezdjei kifilĂ©zve ĂŒde, Ă©des-savanyĂș, lĂ©dĂșs bombĂĄkkĂ©nt robbannak a szĂĄdban, ha a salĂĄtĂĄdhoz adod.Â
KĂŒlönleges öntetek a salĂĄtĂĄidhoz
A csalĂĄdunkban Ă©vtizedekig a hagyomĂĄnyos karĂĄcsonyi vacsorĂĄn mandarinos rizs volt a köret. UgyanĂgy mĂĄs citrusokat, vagy aszalt gyĂŒmölcsöt – ĂĄztatott mazsola, aszalt szilva – is felhasznĂĄlhatsz a köretek ĂzesĂtĂ©sĂ©re. A magvakat pedig enyhĂ©n pirĂtva szinte bĂĄrmire rĂĄszĂłrhatod, a roppanĂłs textĂșrĂĄt mindenki szeretni fogja.
Ăm a gyĂŒmölcsök Ă©s magvak felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak a legjobb terĂŒlete az ĂŒnnepi sĂŒtemĂ©nyek vilĂĄga. AlmĂĄs-fahĂ©jas sĂŒtemĂ©nyek diĂłdarabokkal, mĂĄkos-citromos szelet, szilvĂĄs sĂŒtemĂ©nyek mind Ă©kesĂthetik az ĂŒnnepi asztalt.
65 egĂ©szsĂ©ges sĂŒtemĂ©nyrecept, ami nĂ©lkĂŒl lehet Ă©lni, de…
Ha nem hĂșs, akkor...
Rengeteg növĂ©ny alkalmas arra, hogy Ăzgazdag, tartalmas, laktatĂł fĆĂ©tel kĂ©szĂŒljön belĆle. Klasszikus darĂĄlt hĂșssal kĂ©szĂŒlĆ Ă©telek – töltött kĂĄposzta, fasĂrtok, egybesĂŒltek, rakott Ă©telek – kivĂĄlĂłan kĂ©szĂthetĆk lencsefĂ©lĂ©kbĆl, gombĂĄbĂłl vagy darĂĄlt sĂĄrgarĂ©pĂĄbĂłl, zellerbĆl Ă©s mĂĄs zöldsĂ©gekbĆl. Meg lehet tölteni a padlizsĂĄnt, a cukkinit, a sĂŒtĆtököt, a hokkaido-tököt, a karalĂĄbĂ©t, a hagymĂĄt, a krumplit, a gombĂĄt Ă©s a paradicsomot is. FƱszeresen megsĂŒtve finom a gomba, a zeller, a cĂ©kla, az Ă©desburgonya, a padlizsĂĄn Ă©s a cukkini.
i-re a pont: a fƱszerek
Ilyenkor tĂ©len vĂĄgyunk az erĆsebb fƱszerezĂ©sre, a melengetĆ, gazdag Ăzekre. JĂł barĂĄtaink lehetnek ilyenkor:
- FahĂ©j, szegfƱszeg: sĂŒtemĂ©nyek, fƱszeres italok, kompĂłtok.
- GyömbĂ©r: sĂŒtemĂ©nyek, krĂ©mlevesek, italok.
- Rozmaring: sĂŒlt zöldsĂ©gek, mĂĄrtĂĄsok, paradicsomos, gombĂĄs Ă©telek.
- Majoranna: töltött Ă©telek Ă©s növĂ©nyi fasĂrtok.
- Curry por: sĂŒlt zöldsĂ©gek, raguk.
- Garam masala: indiai raguk, levesek.
Klasszikus kedvencek egészségesebb våltozatban
Töltött kĂĄposzta, Ăzletes, fƱszeres sĂŒltek, sĂłs rakott palacsinta, majonĂ©zes salĂĄtĂĄk, bejgli, pogĂĄcsa… SokunknĂĄl ezek nem hiĂĄnyozhatnak az ĂŒnnepi asztalrĂłl, mĂ©g Ă©letmĂłdvĂĄltĂĄs utĂĄn sem. SzerencsĂ©re ezek mindegyikĂ©nek van olyan egĂ©szsĂ©ges alternatĂvĂĄja, ami felveszi a versenyt a klasszikussal, hasonlĂł ĂzĂ©lmĂ©nyt ad, csak mĂĄs lesz a hatĂĄsa a szervezetedre. Ha szeretnĂ©d ezeket a recepteket az Ă©vtizedek Ăłta bĆvĂŒlĆ csalĂĄdi receptgyƱjtemĂ©nyĂŒnkbĆl, ne habozz beszerezni az Ănnepi recepteskönyvet!
Tags: egĂ©szsĂ©ges alapanyagok, fogyĂĄs növĂ©nyi Ă©trenden, karĂĄcsonyi Ă©telek, nutritĂĄriĂĄnus, teljes Ă©rtĂ©kƱ, teljes Ă©rtĂ©kƱ növĂ©nyi Ă©trend, ĂŒnnepi menĂŒ, vegĂĄn karĂĄcsony
2 hozzĂĄszĂłlĂĄs
The Real Person!
The Real Person!
En csak a sajat tapasztalatom osztanam meg egy 75 kg fogyas utan. Nos az ,hogy mi az ami jo vagy sem enni nemcsak unnepekkor hanem ugy altalaba az szigoruan emberre szabott kell legyen! Egy cukros es cover majcirozisos ember nem eheti meg azt mint egy masik tulsulyos vagy csak enyhen cukros beteg! Sajnos egy 4 stadiumba level overman cirozisos ember akinek a veseje is kikeszult a sok gyogyszer miatt zold juvenile kivul alight ehet valamit. Vigyazni kell a so es cukor belittle! Csak tiszta vizet lehet inni es legakabb 1 es fel litret 2 naponta. Sarga reba,zold borso,cekla mind nagy cukir tartalmu erre is oda kell figyelni egy cukros beteg Esteban. Ha a vesenk is beteg a so es tejtermekre is oda kell figyelni de nagyon am! Gyumolcs felek meg szoba sem johetnek tuksulyos szemelyek Esteban, a cukor ami a gyumolcsokbol szarmazik koverittik a majat es innen jon a tobbi complications. Ja es a protein bevetel is fontos egy vese problemakkal kuzkodo szemely Esteban.
A lelkunk az halhatatlan de a testunkbe el es ha megoljuk a testunket a lelkunk is elhagy es jon a halal aztan egy ujabb elet.
Sok tisz t elettel es koszonom!
EgyetĂ©rtek abban, hogy egyĂ©nre szabott kell, hogy legyen az Ă©trend, de ritka az, amikor valaki jĂł alapelvek mellett valaki nem kĂ©pes sajĂĄt maga magĂĄra szabni. A mĂĄsik, hogy Ă©n ugyan „csak” 45 kilĂłt fogytam Ă©s IR-es voltam, de korlĂĄtlan gyĂŒmölcsfogyasztĂĄs mellett fogytam Ă©s fordĂtottam vissza az inzulinrezisztenciĂĄmat. SzĂłval Ă©rdemes az ismereteket bĆvĂteni, ugyanis a gyĂŒmölcs nem ellensĂ©g, cukorbetegeknek sem. SĆt, a gyĂŒmölcsök javĂtjĂĄk a sejtek inzulinĂ©rzĂ©kenysĂ©gĂ©t. ĂriĂĄsi tĂ©vedĂ©s, hogy a gyĂŒmölcs mĂĄjproblĂ©mĂĄt okoz. A feldolgozott cukor igen, a gyĂŒmölcs nem.