đŸ„Š EgĂ©szsĂ©ges alapanyagok az ĂŒnnepi asztalon

EgĂ©szsĂ©ges alapanyagok az ĂŒnnepi asztalon

Ne szƱkĂ­tsd, hanem bƑvĂ­tsd!

„MĂĄr megint valami okos megmondja, hogy mit nem ehetek karĂĄcsonykor…” 

Hiszem Ă©s vallom, hogy az egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlkozĂĄs nem az egĂ©szsĂ©gtelen összetevƑk kizĂĄrĂĄsĂĄn, hanem a minĂ©l több egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlĂ©k bevezetĂ©sĂ©n alapul. KarĂĄcsonykor pedig kĂŒlönösen ne afelƑl aggĂłdj, hogy milyen egĂ©szsĂ©gtelen alapanyagok szerepelnek a hagyomĂĄnyos, megszokott menĂŒben, inkĂĄbb tekintsd kalandnak, hogy bƑvĂ­ted az alapanyagpalettĂĄt ĂŒnnepi, ugyanakkor egĂ©szsĂ©ges hozzĂĄvalĂłkkal. Ebben a bejegyzĂ©sben erre adok ötleteket! 

Szezonålis zöldségek

A legegyszerƱbben szĂ­nes zöldsĂ©gekkel varĂĄzsolhatod tĂĄpanyagdĂșssĂĄ Ă©s Ă­zgazdaggĂĄ az ĂŒnnepi fogĂĄsokat, amelyek mĂĄr a puszta lĂĄtvĂĄnyukkal meghozzĂĄk az Ă©tvĂĄgyat. Szemezgess közĂŒlĂŒk:

Édesburgonya

HasznĂĄlhatod a hagyomĂĄnyos krumpli helyett vagy mellett köretkĂ©nt. Finom pĂŒrĂ© kĂ©szĂŒl belƑle, de tepsiben, mĂĄs zöldsĂ©gekkel összesĂŒtve is pompĂĄs. CsupĂĄn sĂłval-borssal fƱszerezve is finom, de a rozmaring Ă©s a fokhagyma is jĂłl illik hozzĂĄ. A batĂĄtĂĄbĂłl finom krĂ©mleves is kĂ©szĂŒlhet, illetve megfƑzve egĂ©szsĂ©ges sĂŒtemĂ©nyek alapanyaga lehet.

SĂŒtƑtök

A sĂŒtƑtökkrĂ©mleves klasszikus ĂŒnnepi leves Ă©s annyifĂ©lekĂ©ppen fƱszerezhetƑ, hogy lehetetlen megunni. KĂ©szĂ­theted fokhagymĂĄval Ă©s borssal, de kidomborĂ­thatod az Ă©des Ă­zjegyeit gyömbĂ©rrel Ă©s szerecsendiĂłval, vagy akĂĄr garam masalĂĄval.

KelbimbĂł

A kelbimbĂł sokak szĂĄmĂĄra csak egy kesernyĂ©s, fura ĂĄllagĂș zöldsĂ©g. Ám ha nem szĂ©tfƑve, hanem sĂŒtve kĂ©szĂ­tjĂŒk, igazi ĂŒnnepi csemege. VĂĄgd fĂ©lbe a szemeket Ă©s helyezd tepsire mĂĄs zöldsĂ©gek tĂĄrsasĂĄgĂĄban. Tehetsz mellĂ© mondjuk hagymĂĄt, burgonyĂĄt, Ă©desburgonyĂĄt, sĂĄrgarĂ©pĂĄt. SzĂłjaszĂłszt Ă©s pikĂĄns fƱszereket masszĂ­rozz bele Ă©s sĂŒsd illatosra. A következƑ fƱszerkeverĂ©k vĂĄlt be nekem hozzĂĄ: sĂł, bors, oregano, szĂĄrĂ­tott zellerlevĂ©l, Ƒrölt kömĂ©ny, chilipehely.

CsĂĄbĂ­tĂł gyĂŒmölcsök Ă©s ropogĂłs magvak

A gyĂŒmölcsök Ă©s a magvak nem csupĂĄn „desszertpĂłtlĂłk” Ă©s egĂ©szsĂ©ges nasik, vagy a reggeli zabkĂĄsa kiegĂ©szĂ­tƑi lehetnek, hanem az ĂŒnnepi fogĂĄsok fĂ©nyĂ©t is emelhetik. Új szintre emeli a sajĂĄtĂĄdat, ha egy marĂ©k enyhĂ©n pirĂ­tott magot Ă©s ugyanannyi grĂĄnĂĄtalmamagot szĂłrsz rĂĄ. A citrusfĂ©lĂ©k gerezdjei kifilĂ©zve ĂŒde, Ă©des-savanyĂș, lĂ©dĂșs bombĂĄkkĂ©nt robbannak a szĂĄdban, ha a salĂĄtĂĄdhoz adod. 

KĂŒlönleges öntetek a salĂĄtĂĄidhoz

A csalĂĄdunkban Ă©vtizedekig a hagyomĂĄnyos karĂĄcsonyi vacsorĂĄn mandarinos rizs volt a köret. UgyanĂ­gy mĂĄs citrusokat, vagy aszalt gyĂŒmölcsöt – ĂĄztatott mazsola, aszalt szilva – is felhasznĂĄlhatsz a köretek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re. A magvakat pedig enyhĂ©n pirĂ­tva szinte bĂĄrmire rĂĄszĂłrhatod, a roppanĂłs textĂșrĂĄt mindenki szeretni fogja.

Ám a gyĂŒmölcsök Ă©s magvak felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak a legjobb terĂŒlete az ĂŒnnepi sĂŒtemĂ©nyek vilĂĄga. AlmĂĄs-fahĂ©jas sĂŒtemĂ©nyek diĂłdarabokkal, mĂĄkos-citromos szelet, szilvĂĄs sĂŒtemĂ©nyek mind Ă©kesĂ­thetik az ĂŒnnepi asztalt.

65 egĂ©szsĂ©ges sĂŒtemĂ©nyrecept, ami nĂ©lkĂŒl lehet Ă©lni, de…

Ha nem hĂșs, akkor...

Rengeteg növĂ©ny alkalmas arra, hogy Ă­zgazdag, tartalmas, laktatĂł fĆ‘Ă©tel kĂ©szĂŒljön belƑle. Klasszikus darĂĄlt hĂșssal kĂ©szĂŒlƑ Ă©telek – töltött kĂĄposzta, fasĂ­rtok, egybesĂŒltek, rakott Ă©telek – kivĂĄlĂłan kĂ©szĂ­thetƑk lencsefĂ©lĂ©kbƑl, gombĂĄbĂłl vagy darĂĄlt sĂĄrgarĂ©pĂĄbĂłl, zellerbƑl Ă©s mĂĄs zöldsĂ©gekbƑl. Meg lehet tölteni a padlizsĂĄnt, a cukkinit, a sĂŒtƑtököt, a hokkaido-tököt, a karalĂĄbĂ©t, a hagymĂĄt, a krumplit, a gombĂĄt Ă©s a paradicsomot is. FƱszeresen megsĂŒtve finom a gomba, a zeller, a cĂ©kla, az Ă©desburgonya, a padlizsĂĄn Ă©s a cukkini.

TovĂĄbbi 40 recept ITT talĂĄlhatĂł.

Spenóttal töltött krumpli

i-re a pont: a fƱszerek

Ilyenkor tĂ©len vĂĄgyunk az erƑsebb fƱszerezĂ©sre, a melengetƑ, gazdag Ă­zekre. JĂł barĂĄtaink lehetnek ilyenkor:

  • FahĂ©j, szegfƱszeg: sĂŒtemĂ©nyek, fƱszeres italok, kompĂłtok.
  • GyömbĂ©r: sĂŒtemĂ©nyek, krĂ©mlevesek, italok.
  • Rozmaring: sĂŒlt zöldsĂ©gek, mĂĄrtĂĄsok, paradicsomos, gombĂĄs Ă©telek.
  • Majoranna: töltött Ă©telek Ă©s növĂ©nyi fasĂ­rtok.
  • Curry por: sĂŒlt zöldsĂ©gek, raguk.
  • Garam masala: indiai raguk, levesek.

Klasszikus kedvencek egészségesebb våltozatban

Töltött kĂĄposzta, Ă­zletes, fƱszeres sĂŒltek, sĂłs rakott palacsinta, majonĂ©zes salĂĄtĂĄk, bejgli, pogĂĄcsa… SokunknĂĄl ezek nem hiĂĄnyozhatnak az ĂŒnnepi asztalrĂłl, mĂ©g Ă©letmĂłdvĂĄltĂĄs utĂĄn sem. SzerencsĂ©re ezek mindegyikĂ©nek van olyan egĂ©szsĂ©ges alternatĂ­vĂĄja, ami felveszi a versenyt a klasszikussal, hasonlĂł Ă­zĂ©lmĂ©nyt ad, csak mĂĄs lesz a hatĂĄsa a szervezetedre. Ha szeretnĂ©d ezeket a recepteket az Ă©vtizedek Ăłta bƑvĂŒlƑ csalĂĄdi receptgyƱjtemĂ©nyĂŒnkbƑl, ne habozz beszerezni az Ünnepi recepteskönyvet!

Tags: , , , , , , ,

2 hozzĂĄszĂłlĂĄs

  1. Julianna Ruiz

    The Real Person!

    Author Julianna Ruiz acts as a real person and verified as not a bot.
    Passed all tests against spam bots. Anti-Spam by CleanTalk.

    The Real Person!

    Author Julianna Ruiz acts as a real person and verified as not a bot.
    Passed all tests against spam bots. Anti-Spam by CleanTalk.
    szerint:

    En csak a sajat tapasztalatom osztanam meg egy 75 kg fogyas utan. Nos az ,hogy mi az ami jo vagy sem enni nemcsak unnepekkor hanem ugy altalaba az szigoruan emberre szabott kell legyen! Egy cukros es cover majcirozisos ember nem eheti meg azt mint egy masik tulsulyos vagy csak enyhen cukros beteg! Sajnos egy 4 stadiumba level overman cirozisos ember akinek a veseje is kikeszult a sok gyogyszer miatt zold juvenile kivul alight ehet valamit. Vigyazni kell a so es cukor belittle! Csak tiszta vizet lehet inni es legakabb 1 es fel litret 2 naponta. Sarga reba,zold borso,cekla mind nagy cukir tartalmu erre is oda kell figyelni egy cukros beteg Esteban. Ha a vesenk is beteg a so es tejtermekre is oda kell figyelni de nagyon am! Gyumolcs felek meg szoba sem johetnek tuksulyos szemelyek Esteban, a cukor ami a gyumolcsokbol szarmazik koverittik a majat es innen jon a tobbi complications. Ja es a protein bevetel is fontos egy vese problemakkal kuzkodo szemely Esteban.
    A lelkunk az halhatatlan de a testunkbe el es ha megoljuk a testunket a lelkunk is elhagy es jon a halal aztan egy ujabb elet.
    Sok tisz t elettel es koszonom!

    • JuhĂĄsz Zsuzsa szerint:

      EgyetĂ©rtek abban, hogy egyĂ©nre szabott kell, hogy legyen az Ă©trend, de ritka az, amikor valaki jĂł alapelvek mellett valaki nem kĂ©pes sajĂĄt maga magĂĄra szabni. A mĂĄsik, hogy Ă©n ugyan „csak” 45 kilĂłt fogytam Ă©s IR-es voltam, de korlĂĄtlan gyĂŒmölcsfogyasztĂĄs mellett fogytam Ă©s fordĂ­tottam vissza az inzulinrezisztenciĂĄmat. SzĂłval Ă©rdemes az ismereteket bƑvĂ­teni, ugyanis a gyĂŒmölcs nem ellensĂ©g, cukorbetegeknek sem. SƑt, a gyĂŒmölcsök javĂ­tjĂĄk a sejtek inzulinĂ©rzĂ©kenysĂ©gĂ©t. ÓriĂĄsi tĂ©vedĂ©s, hogy a gyĂŒmölcs mĂĄjproblĂ©mĂĄt okoz. A feldolgozott cukor igen, a gyĂŒmölcs nem.

Vélemény, hozzåszólås?

Az e-mail cĂ­met nem tesszĂŒk közzĂ©. A kötelezƑ mezƑket * karakterrel jelöltĂŒk