- by Zsuzsa Juhász
- in Egészség, Receptek, Táplálkozás
- on 2024.03.14.

Az egyik legkorábban szedhető és ehető szupernövény tavasszal a csalán, ami nem csupán teaként alkalmazható, hanem élelmiszernövényként is.
Mint gyógynövény enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, enyhíti a köszvényt, segít a vérnyomás csökkentésében és a szénanátha ellen is védő hatást figyeltek meg vele kapcsolatban. Nyersen gazdag C-vitamin-forrás. A népi gyógyászatban a hajnövesztéstől a vérzéscsillapításon át az aranyér és ekcéma gyógyításáig sokféle célra felhasználták. Még ha csodaszernek nem is tekinthetjük, frissítő, élénkítő, vitalizáló hatásait mindenképpen élvezhetjük.
A családunkban hagyomány, hogy tavasszal, amikor az első csalánhajtások megjelennek, levest készítünk belőle. A csalán legfelső zsenge leveleit gyűjtjük, amihez mindenképp érdemes vastag gumikesztyűt használni. Ha ennek ellenére mégis összecsípked a csalán, ne aggódj, hamar elmúlik, és gondolj arra, hogy csalánveréssel régen reumát gyógyítottak. 😉
Csalánleves
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 1 kanál pirospaprika
- 2-3 marék alaposan megmosott, összeaprított zsenge csalánlevél
- 1 tömb füstölt tofu
- 1-2 kanál barna rizsliszt
- só, bors
Elkészítés:
Az összevágott hagymát kis sóval párold meg. Hagyd enyhén odakapni a lábasban, majd egy kis vízzel keverd fel, így karamellizáld és puhítsd üvegesre. Egy kanál pirospaprikát keverj el benne, majd tedd rá a csalánlevelet, sózd és borsozd ízlés szerint. Öntsd fel vízzel és forrástól számítva 5-6 percig főzd. Barna rizslisztből vízzel készíts habarást, azzal sűrítsd be, végül összevágott tofut keverj bele. Ezzel már csak egyet kell rottyantani.
Tálaláskor tehetsz bele növényi joghurtot vagy napraforgótejfölt savanyításnak.
A napraforgótejfölhöz ezeket turmixold össze:
- 1 csésze natúr (sótlan, pirítatlan) napraforgómag
- 3/4 csésze víz
- só, bors, fokhagymapor
- kevés citromlé vagy almaecet