Antioxidánsok és fogyás – 1. rész

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek csökkenteni a szabadgyökök számát a szervezetben, így védelmet nyújtanak a sejtek károsodása ellen 🛡️. A szabadgyökök oxigén- vagy nitrogénalapú molekulák, amelyek egy vagy több elektront veszítettek vagy nyertek, így instabilak és reaktívak ⚡. Az instabilitásuk miatt arra törekednek, hogy elektronokat vonjanak el más molekuláktól, amelyeknek általában fontos szerepe van a sejtek normális működésében, tehát olyanok, mint valami kis miniatűr energiavámpírok 🦇. Mivel ők maguk sérültek, másokat maguk körül is megkárosítanak.

Szabadgyökök mindig keletkeznek anyagcserefolyamatok eredményeként, illetve külső tényezők – környezeti szennyezés, dohányzás 🚬 és persze rossz táplálkozás – következtében. Kicsit olyan ez, mintha szó szerint oxidálnák, berozsdásítanák a sejtjeinket 🧲. Nem hangzik túl jól, igaz?

Ha a táplálékaink elég antioxidánst tartalmaznak – mert mondjuk nutritáriánus, teljes értékű növényi étrenden vagyunk 🥦🍎 –, akkor képesek megkötni a szabadgyököket és megakadályozni ezeket a káros folyamatokat. Viszont ha felgyülemlenek a szabadgyökök, akkor annak sajnos az egészségünk látja kárát 💔. Sok betegség kialakulásához hozzájárulnak, mint például a szívbetegségek, rák, időskori szemromlás 👁️ vagy az Alzheimer-kór. A szabadgyökök valójában nem válogatnak, ott pusztítanak, ahol csak tudnak. Az ereket, az agyat, a vesét, a bélrendszert és lényegében valamennyi szervünket károsíthatják. Sőt, odáig merészkednek, hogy még a DNS-ünket alkotó nukleinsavbázisokat is megtámadják 🧬.

A szabadgyököket létrehozó és túl kevés antioxidánst tartalmazó étrend sokféleképpen pusztítja a szervezetünket. Például extra zsírt pakol ránk, minek következtében krónikus, metabolikus gyulladást idéznek elő a szervezetünkben 🧨. Ez az alacsony szintű, de állandó gyulladás szintén kedvez a szívbetegségek, a cukorbetegség 🍭 és az ízületi gyulladás kialakulásának.

Mik is azok az ételek, amelyek ebben a folyamatban részt vesznek? Igazából minden, ami finomított. Olajban sült, fehér lisztes, margarinos, de ide tartoznak az adalékok, tartósítók, színezékek és ízfokozók is. Ezen kívül ide tartoznak az állati eredetű termékek, legfőképp a feldolgozott hústermékek 🥩.

Ellenben az antioxidánsokban gazdag étrend (lásd a cikk következő részét) megakadályozza a sejthártyák károsodását és csökkenti a gyulladásos folyamatokat 🌱. A köztudatban antioxidánsként leginkább a C-vitamin, az E-vitamin és béta-karotin szerepel, amelyek például a szívbetegség kockázatát növelő krónikus gyulladást képesek csökkenteni, még magas koleszterinszinttel rendelkező emberekben is 💊.

Egyéb antioxidánsok, mint például a polifenolok, amelyek gyakran megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben 🥬🍇 és fűszerekben 🌶️, szintén hasznosak a krónikus gyulladás csökkentésében. A polifenolok képesek blokkolni az enzimeket, amelyek a gyulladás kialakulásához vezetnek, és megakadályozzák a sejtek károsodását is.

Napi kihívás: egyél meg egy adag zöld levelesekből, piros és sárga zöldségekből összeállított, antioxidánsokban bővelkedő salátát!

Ha nem szeretsz salátát enni, mert nem tudsz finom és kalóriaszegény önteteket készíteni, ne keseredj el! Leírtam neked a 33 kedvenc salátaöntetreceptemet, amelyek

  • valódi ízbombák
  • feldobják a salátádat
  • nem tartalmaznak túl sok kalóriát
  • változatosak
  • egyszerűen elkészíthetők

Soha többé unalmas saláta!

Tags: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük