Antioxidánsok és fogyás – 2. rész

Az antioxidánsok – ahogy az előző részben leírtuk – csökkentik a gyulladást a szervezetünkben, fiatalítják a sejtjeinket ✨ és segítenek megakadályozni, hogy extra zsírréteg raktározódjon ránk. Ezek az anyagok lehetnek vitaminok (pl. C, A, E), flavonoidok, amelyek a növények színanyagai, például a sötét színű szőlőben lévő rezveratrol 🍇. (Ezt inkább szőlő, mintsem vörösbor formájában érdemes elfogyasztani, ugyanis az alkohol káros hatása teljesen semlegesíti a rezveratrol előnyeit. Kicsit olyan a rezveratrol miatt bort fogyasztani, mint az oxigén miatt dohányozni 🚬.) A sárga színű zöldségekben lévő béta-karotin és a piros zöldségekben található likopin szintén antioxidáns hatású vegyületek 🥕🍅. A telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 is antioxidáns. Ezen kívül bizonyos enzimek is viselkedhetnek antioxidánsként, sőt, a növények által a talajból felvett szelén is.

De melyek azok a táplálékok, amik a leggazdagabb forrásai az antioxidánsoknak?

Mit is kellene ennünk az ügy érdekében? 🤔

Az alábbi ételcsoportokat érdemes beépítenünk az étrendünkbe, ha lehet, minden nap:

Sötét színű – bogyós – gyümölcsök

Ide tartozik a málna, eper, szeder, áfonya, ribizli, de a meggy, cseresznye, sőt a fekete szőlő és szilva is 🍒. Ugyanakkor az egyéb gyümölcsök – alma, körte, citrusfélék stb. – antioxidáns hatása sem elhanyagolható, érdemes őket nagy mennyiségben fogyasztani 🍏🍋.

Zöld leveles zöldségek

Például spenót, sóska, kelkáposzta, rukkola, fodroskel, mángold, saláta, madársaláta, ehető gyomnövények 🥬.

Zöld színű egyéb zöldségek

Brokkoli, uborka, spárga, zöld hüvelyű zöldbab, zöld paprika 🥦.

Lila színű zöldségek

Ilyenek a lilakáposzta, a lilahagyma, a padlizsán és a cékla 🍆.

Piros színű zöldségek

Paradicsom, piros paprika, retek 🍅🌶️.

Sárga színű zöldségek

Sárga paprika, sütőtök, édesburgonya, sárgarépa 🎃🥕.

Fűszernövények

Minden fűszernövény rengeteg antioxidánst tartalmaz, minél aromásabbak, ízesebbek, annál többet 🌿. Kiemelkedő antioxidánstartalmú a kurkuma, a gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj és az összes zöldfűszer 🌟.

Omega-3 tartalmú magvak és alga

A legmagasabb omega-3 tartalmú magok a lenmag és a chiamag, de nagyszerű forrás még a dió 🌰. A legkoncentráltabb és legtisztább formában algaolajként tudjuk magunkhoz venni ezeket az egészséges zsírsavakat 🐚. Viszont mivel nem csak az omega-3, hanem más, a magvakban lévő telítetlen zsírsavak is hasznos antioxidánsok, érdemes a dióféléket és apró magvakat változatosan fogyasztani, napi 3 dkg körüli mennyiségben. 🥜

Napi kihívás: egyél meg egy adag zöld levelesekből, piros és sárga zöldségekből összeállított, antioxidánsokban bővelkedő salátát!

Tags: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük