Az antioxidánsok – ahogy az előző részben leírtuk – csökkentik a gyulladást a szervezetünkben, fiatalítják a sejtjeinket ✨ és segítenek megakadályozni, hogy extra zsírréteg raktározódjon ránk. Ezek az anyagok lehetnek vitaminok (pl. C, A, E), flavonoidok, amelyek a növények színanyagai, például a sötét színű szőlőben lévő rezveratrol 🍇. (Ezt inkább szőlő, mintsem vörösbor formájában érdemes elfogyasztani, ugyanis az alkohol káros hatása teljesen semlegesíti a rezveratrol előnyeit. Kicsit olyan a rezveratrol miatt bort fogyasztani, mint az oxigén miatt dohányozni 🚬.) A sárga színű zöldségekben lévő béta-karotin és a piros zöldségekben található likopin szintén antioxidáns hatású vegyületek 🥕🍅. A telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 is antioxidáns. Ezen kívül bizonyos enzimek is viselkedhetnek antioxidánsként, sőt, a növények által a talajból felvett szelén is.
De melyek azok a táplálékok, amik a leggazdagabb forrásai az antioxidánsoknak?
Mit is kellene ennünk az ügy érdekében? 🤔Az alábbi ételcsoportokat érdemes beépítenünk az étrendünkbe, ha lehet, minden nap:
Sötét színű – bogyós – gyümölcsök
Ide tartozik a málna, eper, szeder, áfonya, ribizli 🍓🫐, de a meggy, cseresznye🍒, sőt a fekete szőlő és szilva is 🍇. Ugyanakkor az egyéb gyümölcsök – alma, körte, citrusfélék stb. – antioxidáns hatása sem elhanyagolható, érdemes őket nagy mennyiségben fogyasztani 🍏🍋.
Brokkoli, uborka, spárga, zöld hüvelyű zöldbab, zöld paprika 🥦.
Lila színű zöldségek
Ilyenek a lilakáposzta, a lilahagyma, a padlizsán és a cékla 🍆.
Piros színű zöldségek
Paradicsom, piros paprika, retek 🍅🌶️.
Sárga színű zöldségek
Sárga paprika, sütőtök, édesburgonya, sárgarépa 🎃🥕.
Fűszernövények
Minden fűszernövény rengeteg antioxidánst tartalmaz, minél aromásabbak, ízesebbek, annál többet 🌿. Kiemelkedő antioxidánstartalmú a kurkuma, a gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj és az összes zöldfűszer 🌟.
Omega-3 tartalmú magvak és alga
😔💕A legmagasabb omega-3 tartalmú magok a lenmag és a chiamag, de nagyszerű forrás még a dió 🌰. A legkoncentráltabb és legtisztább formában algaolajként tudjuk magunkhoz venni ezeket az egészséges zsírsavakat 🐚. Viszont mivel nem csak az omega-3, hanem más, a magvakban lévő telítetlen zsírsavak is hasznos antioxidánsok, érdemes a dióféléket és apró magvakat változatosan fogyasztani, napi 3 dkg körüli mennyiségben. 🥜
A nutritáriánus étrend egyik pillére az antioxidánsok. Vajon neked való? Nézd meg a videóból.
Napi kihívás: egyél meg egy adag zöld levelesekből, piros és sárga zöldségekből összeállított, antioxidánsokban bővelkedő salátát!