Eddig rosszul tudtad a puffadásról…

Népszerű tévhit, hogy a babfélék és a káposztafélék puffadást okoznak. Tudom, most meglepődtél, mert talán Te is szenvedsz a puffadástól, de mielőtt bezárnád az oldalt, olvasd kicsit tovább.

A hüvelyesek és keresztesvirágúak különleges rostokat tartalmaznak, amelyek semmi máshoz nem hasonlítható módon támogatják az egészségedet. Ezek a rostok olyan szénhidrátkomponensek, amiket az emésztőenzimeink nem képesek lebontani, mégis kulcsfontosságú szerepet játszanak az anyagcserénkben és egy sor létfontosságú folyamatban ami a szervezetünkben zajlik. A rostok a gyomrunkat és a vékonybelünket elhagyva változatlan formában jutnak a vastagbélbe és itt fejtik ki áldásos hatásukat:

  • szabályozzák a széklet állagát, segítenek megelőzni a székrekedést
  • részt vesznek a koleszterinkörforgásban: egyedül ezeknek a rostoknak a segítségével tud a szervezetünk megszabadulni a felesleges koleszterinmennyiségtől
  • a vastagbelünkben élő mikroorganizmusok lebontják és alacsony lánchosszúságú zsírsavakat állítanak elő belőle, amelyek felszívódnak a vastagbélben

Miért jók nekünk ezek a rövid szénláncú zsírsavak?

  • megakadályozzák a toxikus baktériumok elszaporodását a belünkben
  • növelik a szervezetünk tápanyagfelszívó képességét (pl kalcium)
  • csökkentik a gyulladásokat a szervezetben
  • csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát

A babfélék fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegségek rizikóját, csökkenti a koleszterinszintet, normalizálja a bél-mikrobiom összetételét, csökkenti a vércukorszintet és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Jó forrása az aminosavaknak és számos mikrotápanyagnak.

De hát ugye puffaszt… 

Nem a bab okoz puffadást, hanem...

…a diszbiózis, vagyis a bél mikrobiomod összetételének kóros irányba tolódása. 

Ennek következményeit talán ismered is: allergia, asztma, cukorbetegség, funkcionális bélbetegségek, autoimmun betegségek, bizonyos fertőző betegségekre való fogékonyság, depresszióra való hajlam, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, elhízás, édességvágy, puffadás.

Szerencsére van megoldás!

A babfélék vagy más puffasztó zöldségek bevezetése fokozatosan, pár hét alatt a legtöbbeknél lehetővé teszi a panaszmentes fogyasztást akár nagy mennyiségben is. Ehhez azonban lépésről lépésre fel kell építeni a fogyasztásukat. A problémamentes emésztésükhöz a szervezetünk napok alatt elkezdi átalakítani a bél mikrobiomunk összetételét. Egy jól felépített bevezetéssel többé nem kell kínzó, feszítő puffadást és hasi görcsöket tapasztalnod.

Ha szeretnél végleg megszabadulni a hüvelyeseket kísérő puffadástól, ha szeretnél egy bevált, működő rendszert és szeretnéd jobban megérteni a puffadás okait, ha szeretnél számos trükköt és tanácsot arra, hogyan könnyítsd meg ezt a folyamatot, akkor ezt a programot neked készítettem:

Tags: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük