Eljött a Te időd! – tippek 3 nyári recepttel

Eljött a te időd! Fogyás, élvezettel, nyáron is. Nutritáriánus.

Nyári tippjeim az egészséges testsúly örömteli fenntartásához:

  • Ne szalaszd el a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. Vannak köztük olyanok, amik csak néhány hétig kaphatók, mint például a meggy, a cseresznye vagy a kajszibarack. Tápérték szempontjából a szezonális mindig a legjobb választás. Ráadásul a lédús gyümölcsök kiváló segítségek az egészséges testsúly megőrzésében.
  • Vásárolj a piacon! A hipermarketekben ilyenkor is sokszor import zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. Ezzel szemben a piacokon találhatsz hazai terményeket. Ezeket kevesebb vegyszerrel kezelik – mert nem kell hosszan tárolni őket -, ráadásul hazai termelőket támogathatsz a választásoddal.
  • Nem kell minden étkezésre meleg étel! Ilyenkor nyáron nem kell arra törekedned, hogy minden étkezésre főtt ételt fogyassz. Egy pazar saláta konzerv babbal vagy csicseriborsóval felturbózva, ízletes salátaöntettel és egy kis teljes kiőrlésű kenyérrel tökéletes ebéd vagy vacsora lehet.
  •  Nem lesz hiánybetegséged, ha napokig gyümölcsöt eszel! Ha dinnyeszezonban, kánikulában nem ennél mást napokig, csak dinnyét, hát tedd azt! Se cukorsokkot, se mérgezést, se hiánybetegséget nem fogsz összeszedni!
  • Ne görcsölj a „melléevéseken”. Lecsúszott egy jégkrém nyaraláskor? Bolti? Cukros? Tejes? Ne idegeskedj rajta, inkább tolj mellé annyi friss gyümölcsöt és zöldséget, amennyit csak tudsz. Élvezd az ízét minden ételnek amit eszel, függetlenül attól, mennyire egészséges.

Nyári tekercs mogyorószósszal

Hozzávalók (8 darabhoz)

1 kisebb répa
1 marék zöldsaláta (pl madársaláta)
kis darab lilakáposzta
2-3 szál zöldhagyma
1 tömb füstölt tofu
8 db kerek rizslap
1 ek mogyoróvaj
fél citrom leve
1 ek szójaszósz
2-3 datolya
csipet bors
opcionális: valamilyen chiliszósz

Eljött a te időd! Fogyás, élvezettel, nyáron is. Nutritáriánus.

Először is készítsd el a zöldségeket: a répát vágd vagy gyaluld gyufaszál méretűre, a lilakáposztát vékony csíkokra, a zöldhagymát ferde szeletekre. A tofut szeleteld vékonyra. Egy nagyobb tányérba vagy serpenyőbe – amibe egy rizslap kényelmesen belefér – tölts meleg vizet. Helyezz bele egy rizslapot, várj 1 percet, majd terítsd egy deszkára vagy a pultra. Minden zöldségből és a vékonyra szeletelt tofuból halmozz annyit a közepére, hogy a két oldalát felhajtva össze tudd tekerni. A zöldségeket nem kell fűszerezni (esetleg a tofura egy kis borsot őrölhetsz), mert a szószt fogjuk ízesíteni.

A mogyorószósz összetevőit turmixold selymesre, kevéske víz hozzáadásával. Vigyázz, a szójaszósz nagyon sós, tehát az önteted valószínűleg nem fog sót igényelni. Kedved szerint tehetsz bele chilipelyhet vagy szószt, ha még nem izzadsz eléggé a melegben… 😀

Fasírtgolyók roppanós salátával

Hozzávalók (16 fasírtgolyóhoz)

2 csésze főtt köles
2 csésze főtt vagy konzerv lencse
1 fej vöröshagyma vagy lilahagyma apróra vágva
1 csokor petrezselyemzöld aprítva
1 tk aszalt gombapor (vagy ízlés szerinti fűszerkeverék)
2 gerezd fokhagyma reszelve
só, bors

A hozzávalókat összegyúrjuk, használhatunk hozzá aprítót, krumplinyomót, de a kezünket is. Pingponglabdányi golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Sütőben 180 fokon kb 20 perc alatt megsütjük. Amíg elkészül, összedobjuk a salátát.

eljött a te időd

Hozzávalók a salátához

tetszőleges zöld leveles saláta (pl római saláta, jégsaláta, fejes saláta)
sárgarépa
paradicsom
kapor, petrezselyemzöld
ízlés és lehetőségek szerint mehet bele céklalevél és bármilyen rendelkezésre álló friss zöldség
2 dl szójajoghurt
1 tk miso paszta
2 ek almaecet vagy citromlé
1 ek sörélesztő
fokhagyma (zúzva vagy por formájában)

 

 

A salátaféléket összevágjuk vagy tépkedjük. Minél apróbb darabokban van, annál jobban fognak keveredni az ízek. A répát lereszeljük, a zöldségeket aprítjuk, a fűszernövényeket is nagyon apróra vágjuk. Az öntethez az összetevőket simára keverjük (a miso paszta sós, így sót nem fog igényelni) és összeforgatjuk a salátával.

Joghurtos gyümölcsfagyi a legegyszerűbben

Hozzávalók (4 pálcikás jégkrémhez)

2 dl szójajoghurt (legjobb a házi készítésű), esetleg kókuszjoghurt
6 szem puha, kimagozott datolya (esetleg helyette 2 érett banán)
2 marék friss szezonális gyümölcs (málna, áfonya, barack)
1 kk vaníliapor vagy kivonat

A hozzávalókat összeturmixoljuk. Ha szükséges, kis növényi tejet adhatunk hozzá, hogy elbírjon vele a turmix. A szezonális gyümölcsökből hagyhatunk pár darabot, amit bogyók esetén egészben, más gyümölcs esetén nagyon apróra vágva keverhetünk a masszába. A keveréket pálcikás jégkrém formába öntjük és fagyasztjuk.

Ha jól jönne még egy kis segítség a nyári formádhoz:

Tags: , , , , , , , ,

6 hozzászólás

  1. Icus szerint:

    Nagyon hasznos tanácsok, remek receptek!

  2. Ildikó szerint:

    Mitöl áll össze a fasírtgolyó?

    • Juhász Zsuzsa szerint:

      A cikkben benne van a pontos recept, összetevők és elkészítés. ☺️

  3. Szappanos Andrea szerint:

    Ezek nagyon szuper ötletek! Köszönöm Zsuzsa!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük