Ha több vitamint eszünk, egészségesebbek leszünk. Ezt mindenki tudja! Azt viszont talán nem, hogy a fogyás is könnyebb és hatékonyabb egy vitaminokban és más fitonutriensekben bővelkedő étrenddel. Ha a szervezeted úgy érzi, mindent megkap, ami az egészséges működéséhez szükséges, akkor kisebb valószínűséggel fogsz sóvárogni egészségtelen ételek után és a mértéket is jobban tudod tartani az evésben. Olvasd el a tippjeimet a nagy tavaszi vitaminfeltöltésre!
Használd ki a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket!
Most dübörög a retek, a fejes saláta, a medvehagyma és az újhagyma szezonja és hamarosan berobban az eper, majd a meggy és a cseresznye. Igyekezz belőlük minél többet enni ilyenkor. A mai kor luxusa az, hogy epret egész évben vehetsz a hipermarketekben, de sokkal jobban megéri ilyenkor, szezonjában fogyasztani. Lássuk, miért:
Szezonjukban sokkal ideálisabb körülmények között teremnek a zöldségek és gyümölcsök, ezért magas a tápanyagtartalmuk.
Minden szezonális terménynek olyan az összetétele, ami az év adott szakaszában a leghasznosabb tápanyagokat adja neked.
Legyen minél színesebb a tányérod!
Na, nem a porcelánra gondolok, hanem arra, amit a tányérra teszel. Szerepeljen minden étkezésedben legalább háromféle szín. A növények színanyagai speciális tápanyagösszetételt hordoznak, így érdemes őket minél nagyobb változatosságban fogyasztani. Egyél pirosat, sárgát, zöldet, lilát, feketét… edd meg a szivárványt!
Ne csak salátán élj!
Noha ilyenkor a salátafélék kiemelt fontosságúak – hacsak nem böjtölsz éppen -, figyelj arra, hogy azért jóllakj az étkezéseid során. A leginkább laktató, ugyanakkor tápanyagdús összetevők a következők:
- Babfélék, mint vesebab, fehérbab, mungóbab, lóbab és tarkabab
- Lencsefélék, mint vöröslencse, barna- és zöldlencse, belugalencse
- Borsófélék, mint zöldborsó, sárgaborsó és csicseriborsó
- Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
- Krumpli, édesburgonya
- Teljes értékű gabonák, mint barnarizs, köles, hajdina, quinoa és árpa
Fűszerezz bátran!
Sokan nem is tudják, hogy a fűszerek micsoda koncentrált tápanyagbombák. Igazából minél erősebb az ízük, annál több antioxidánst tartalmaznak. Ezek az antioxidánsok védik a szervezetünket az öregedéstől. A jótékony összetevők támogatják az immunrendszerünket, ráadásul mivel az ételeinknek fantasztikus ízt adnak, ez a jóllakottságérzetünkhöz ia hozzájárul. Lássuk, mik a legnagyobb ászok tápanyag szempontjából:
- Kurkuma (adj hozzá egy kis borsot), ceyloni fahéj, szegfűszeg – ők a legnagyobb antioxidánsbombák
- Zöldfűszerek minden mennyiségben! Képzeld el, hogy a sokat dicsért zöld leveles zöldségeknek a hatását meg lehet szorozni még néhánnyal! Az illatos zöld fűszernövények nem csupán a színanyagukkal, de az illóolajtartalmukkal és más aromaanyagaikkal is az egészségünk szolgálatában állnak.
Nem tudod, hogyan állj neki? Bizonytalan vagy, hogy jól csinálod-e? Nem kell tovább aggódnod emiatt. Kövess egy megbízható, bevált programot, ami megtanítja neked az alapokat és vezet az életmódváltás lépéseiben!