- by Zsuzsa Juhász
- in Allgemein, Egészség, Fogyás, Receptek, Táplálkozás, Tippek fogyáshoz
- on 2024.06.20.
Fogynál? A káposzta az egyik legszuperebb alapanyag, ami kötelező a konyhádban! Nézzük, milyen előnyei vannak:
Alacsony kalóriatartalom: A káposzta nagyon alacsony kalóriatartalmú zöldség, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségben fogyasztható anélkül, hogy jelentősen növelné a napi kalóriabevitelt. 100 gramm káposzta mindössze körülbelül 25 kalóriát tartalmaz.
Magas rosttartalom: A rostok segítenek az emésztés szabályozásában és a jóllakottság érzésének fenntartásában, ami csökkentheti az éhségérzetet és az étkezések közötti nassolás szükségességét.
Vízben gazdag: A káposzta nagy víztartalmú zöldség, ami segíthet hidratált maradni és tovább növelheti a teltségérzetet anélkül, hogy extra kalóriát adna a diétához.
„Jó szénhidrát”: A káposzta alacsony szénhidráttartalmú, és még az is rostok közé van zárva, így nem fogja megemelni a vércukorszintedet.
Tápanyagban gazdag: A káposzta gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban, K-vitaminban, B6-vitaminban, folsavban és mangánban, amelyek támogatják az általános egészséget és a metabolizmust.
Antioxidánsok: A káposzta antioxidánsokat tartalmaz, mint például a polifenolok és a glükozinolátok, amelyek segítenek a szervezetnek a szabadgyökök elleni védekezésben és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.
Sokféleképp elkészítheted: A káposzta sokféle módon elkészíthető és felhasználható, például salátákban, levesekben, párolva vagy akár fermentálva (pl. savanyú káposztaként). Így ugyanezt az alapanyagot gyakran felhasználva is változatos lesz az étrended.
Szottyos téné káposztasaláta
Hozzávalók (2 adaghoz)
- egy fejes káposzta negyede (lehet a fele lilakáposzta is)
- 2 közepes répa
- 2 dl szójajoghurt
- 2 szál zöldhagyma
- 1 kisebb piros paprika
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 ek almaecet
- opcionális: 1 ek juharszirup
- só, bors
A káposztát gyaluld le, a répát reszeld le nagylyukú reszelőn. Egy nagy csipet sót masszírozz bele a zöldségekbe, hogy egy kicsit puhuljanak a káposzta rostjai. Közben vágd apróra a petrezselymet, a paprikát és a zöldhagymát pedig ferde szeletekre. Az öntethez keverj össze 2 dl szójajoghurtot egy kevés almaecettel. Ha a coleslaw típusú salátát szereted, ami kicsit édesebb – mert eredetileg majonézzel készül -, akkor egy kanál juharszirupot is tehetsz bele. A majonézes salátához képest még így is sokkal kevesebb kalóriát fog tartalmazni. Az öntetet ne sózd már, csak egy kis borsot tekerj bele. Keverd össze a komponenseket. Hagyhatsz egy kis petrezselymet és zöldhagymát a tetejére díszítésnek. Frissen is finom, de lehűtve kis pihentetés után érnek össze igazán az ízek.
Nutritáriánus káposztaleves
Hozzávalók (4 adaghoz)
- fél fej káposzta
- 2 sárgarépa
- 3 újkrumpli
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kis zeller, levelével együtt
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 marék vöröslencse
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors, köménymag
A hagymát vágd apróra, a káposztát gyaluld vékonyra. A krumpli dobókockányi darabokra, a sárgarépa és petrezselyemgyökér pedig mehet szeletekre vagy félszeletekre. A zellert hámozás után vágd kis kockákra. A szárát és levelét is használd fel, először is vágd apróra.
Egy nagy lábasba tedd bele az összevágott hagymát kis sóval és tedd fel a tűzhelyre közepes vagy nagy lángon. Használhatsz elektromos kuktát, ekkor egy olyan programon indítsd el, ami kinyitott kuktával is működik. (Nekem a Tefal One Pot-ban ez a „Brown” funkció.)
Hagyd, hogy a hagyma egy icipicit odakapjon – de ne égjen meg! -, aztán keverd fel. Ha nagyon száraznak látod, 1-2 ek vizet önts alá és keverd fel a letapadt részeket. Hagyd ismét picit odatapadni, majd kis vízzel keverd fel újra és ezt ismételgesd, amíg a hagyma enyhén barnás és puha lesz. Így sokkal gazdagabb ízt tudsz elérni, mintha vízben főznéd meg a hagymát olaj helyett.
Tedd rá a pirospaprikát, keverd el és mehetnek bele a felaprított zöldségek, a vöröslencse, só, bors és egész vagy őrölt kömény. (Én szeretek ráharapni az egész köményre, de aki nem, az őrölve is beleteheti.) Engedd fel kb 1-1,2 liter vízzel, majd főzd puhára. Tűzhelyen érdemes kis lángon lassan főzni, elektromos kuktában készítheted magas nyomáson 8-10 perc alatt – fajtától függ, mennyi idő kell neki – vagy lassúfőző programon 2-3 óra alatt, a gazdagabb ízekért.
Ebbe a levesbe tészta sem kell, mert a krumplitól és a vöröslencsétől kellően laktató lesz. Tálaláskor dúsíthatod egy kanál szójajoghurttal, friss vágott petrezselyemmel és akár egy kis chilivel.
Ha egy komplett nutritáriánus, téné étrendet szeretnél a fogyáshoz:
Ha puffadsz a káposztától
- Vezesd be az étrendedbe fokozatosan, de kitartóan. Minden nap egy kis káposztaféle. Pár hét után jó eséllyel elmúlik a puffadás.
- Egyél hozzá puffadáscsökkentő fűszereket, például köményt.
- Támogasd meg a bél mikrobiomodat fermentumokkal, pl szójajoghurt.
Puffadásra professzionális megoldás TERMÉKMENTESEN, csak a megfelelő táplálékok kiválasztásával és bevezetésével:
https://nutritarianus.hu/termek/gyozd-le-a-puffadast-videokurzus/
Tags: diéta, fogyókúrás recept, káposzta, káposztaleves, növényi étrend, nutritáriánus, receptek, téné, vegán