„Lufi a hasam…” – A növényi étrend BUKTATÓI 3. rész

Puffadás, nem ízik az étel, folyton éhes vagyok, nem tudok jóllakni.

Psszt, ez egy cikksorozat! Itt találod az első részt. Itt pedig a második részt.

A szociális nyomás még csak-csak legyőzhető, ha komfortosan érzed magad az ételeidtől, de sajnos sok életmódváltó azt tapasztalja, hogy a szuper egészséges ételek különböző kellemetlenséget okoznak az állandó éhségtől azon át, hogy nem ízlenek az egészséges ételek, egészen a puffadásig. Ebben a cikkben azokat a buktatókat tárgyaljuk ki, amelyeknek közös oka a bél mikrobiomod nem megfelelő állapota. Ezek a problémák tántorítanak vissza a legtöbbeket, pedig mindegyikre van megoldás!

Ha folyton éhes vagy

Mindenevő étrendről átállva sokan tapasztalják, hogy állandóan éhesek. Legtöbbször ez amiatt fordulhat elő, hogy egyszerűen túl keveset esznek. A feldolgozatlan vagy csak minimálisan feldolgozott növényi ételeknek általánosságban alacsonyabb a kalóriasűrűségük, ezért egyszerűen többet kell enni belőlük, hogy jóllakjunk.

A másik tényező, amit sokan nem tudnak, hogy a növényi étrend másfajta jóllakottságérzetet ad. Egy nehéz húsételtől szinte elbódul az ember, beüt a kajakóma. Teljes értékű növényi ételek fogyasztásánál ez egyáltalán nem jellemző. Kevésbé terhelik meg a gyomrot, nincs kajakóma, nincs az a nehéz érzés a gyomorban. Furcsa módon vannak emberek, akiknek ez hiányzik, de az újfajta jóllakottságérzet azért hamar megszokható, sőt, megszerethető.

Ha szeretnél fokozatosan átállni egy egészséges növényi étrendre:

Ha nem ízlenek az egészséges ételek

Az egészséges ételek általában sokkal enyhébb ízűek, mint az ízfokozókkal, sóval, cukorral feltupírozott feldolgozott ételcsodák, ezért eltarthat egy darabig amíg megszereted őket. Egy idegen ízű ételt akár 10-20 alkalommal is meg kell kóstolni ahhoz, hogy finomnak érezd. Ennek egyik oka, hogy az ízlelőbimbóid sokkal intenzívebb élményekhez vannak szokva. Például amíg csak porcukorral vagy képes megenni az epret, addig magában túl savanyúnak fogod érezni.

A másik ok, hogy a bélflórád ahhoz alkalmazkodik, amit eszel, és a mikrobióták azokat az ételeket fogják követelni, amiket megszoktak. Ahhoz, hogy mind az ízlelőbimbók, mind a mikrobiom átálljon az új üzemanyagra, egy kis türelemre van szükséged. Tedd az étkezésed alapjaivá azokat az egészséges ételeket, amiket szeretsz, és rendszeresen kóstolgasd azokat, amiket még nem.

Ha puffadsz

Általában akkor alakul ki puffadás a növényi ételektől, ha túlságosan hirtelen vezeted be a nagyobb rosttartalmú táplálékokat az étrendedbe.

Viszont erre nem az a megoldás, hogy mindent elkerülsz, ami hasi diszkomfortot okoz, mert akkor az étrended egyre szegényesebb lesz.

Érdemes ezeket az alapanyagokat lassan, fokozatosan bevezetni, és akkor pár hét alatt megszabadulhatsz a kellemetlen tünetektől.

A közelmúltban az egyik kedves ügyfelem, Piroska számolt be arról, hogy a Győzd le a puffadást videósorozatot felhasználva hogyan rendeződött a puffadása: 

Elmúlt a puffadás!

Sziasztok!

Szeretném megosztani veletek a közelmúltban velem történteket. Számomra több tanulsága is volt, remélem nektek is bátorító lesz.

Nyár eleje óta voltak egészségügyi problémáim, amik miatt egyre gyengültem. Több tünetem is volt, amik közül az egyik legkellemetlenebb az állandó hasfeszülés, puffadás, mindez egészséges étkezés és életmód mellett. Mindentől rosszul voltam. Először nem foglalkoztam vele, de egyre rosszabb lett. A házi praktikák sem segítettek. Persze: mivel ez egy tünet, a szervezetem kiáltása volt, amit sokáig nem akartam meghallani. Aztán muszáj volt. Elkezdtem az orvostól orvosig járást, míg nagy nehezen kiderült, hogy mi az alapbetegségem, ami megzavarta az emésztésem, és ami plusz újabb betegségeket és tüneteket okozott. Mire meg lettek a vizsgálati eredmények, már szeptember vége lett (4 hónap kínlódás), és én csak a gyümölcsös reggelimet tudtam jóízűen elfogyasztani. Ekkor kértem segítséget Zsuzsitól. Kevesebb mint 3 hét! alatt, a tanácsait megfogadva, kis lépésenként haladva, rendbe jött az emésztésem és megszűnt a puffadás is, újra tudok nyerseket, hagymaféléket, hüvelyeseket IS enni (pl. chilis bab).

Nagy köszönet Zsuzsinak, végig lelkiismeretesen követett és válaszolt az összes kérdésemre!

A gyógyulásom is felgyorsult, mióta újra, rendesen tudok enni. Bár a kontroll vizsgálatok később lesznek, de én már jól érzem magam.

Tapasztalataim:

  1. a puffadás egy olyan tünet, amit komolyan kell vennem és kideríteni az okát, nem elnyomni.
  2. Zsuzsitól lehet tanácsot kérni, segíteni fog.
  3. Minél előbb, annál jobb. Megspórolhattam volna sok hét szenvedést magamnak.

A sorozat utolsó cikkében rátérünk arra, mennyire drága a nutritáriánus étrend. Meg fogsz lepődni! Ha nem akarsz lemaradni róla, iratkozz fel a hírlevélre!

Tags: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük