„Nem ízlik a nagyi főztje?” – A növényi étrend BUKTATÓI 2. rész

Családi ebédek, kétfelé főzés, állandóan a konyhában állsz?

Psszt, ez egy többrészes sorozat! Itt nézheted meg az előző részt!

A kezdeti, információhiányból fakadó buktatók leküzdése után jöhetnek elő az igazán váratlan nehézségek, amelyek sok életmódváltót – függetlenül attól, hogy növényi étrendről van-e szó – eltántorítanak a terveidtől.

Ugyanis van nekünk családunk, barátaink, munkatársaink, akik nem feltétlenül osztoznak a céljainkban, jobb esetben csak nem értik, rosszabb esetben nem szívelik azt, hogy mi mostanában valahogy másképp eszünk.

Mielőtt a konkrét buktatókat veséznénk ki, hadd világítsak rá az általános okokra emögött.

Ma a növényi étkezés – motivációtól függetlenül – a közgondolkodásban összefonódik a veganizmussal, az állatvédelemmel. A sok színes zöldség és gyümölcs, amit egy tudatos növényevő tányérján lát a környezete pedig az egészséges táplálkozás szimbóluma.

Viszont az emberek meghasonlásban élnek.

Szeretik az állatokat – senki nem akarná a kutyáját megenni vacsorára –, de ragaszkodnak a hosszas szenvedés után levágott állatok húsának fogyasztásához. Szeretnének egészségesek lenni, de körömszakadtáig ragaszkodnak az egészségtelen ételeikhez. Ha meglátnak valakit, aki kilépett ebből a gondolkodásmódból és a saját szokásait, beidegződéseit felülírva tudatosan törekszik az egészéges táplálkozásra, az sajnos számíthat ilyesmi mondatokra, mint “jajj tényleg te vegán vagy”, “egy kis hús nem fog megártani”, “nem lesz így hiánybetegséged?”, “már megint nem tudunk normálisan elmenni étterembe mert semmit nem eszel” és hasonlók…

De ennyit a problémákról, haladjunk a megoldások felé!

Étterem és családi ebéd – ne legyen rémálom!

Eddig simán megetted a húslevest, rántott húst, olajban sült krumplit, most meg “válogatsz”, már “nem ízlik a nagyi főztje”. Az első pár alkalom, amikor találkozol ezzel a helyzettel, traumatikus lehet neked is és a családodnak is, akik akkor szembesülnek vele, hogy megváltoztattad a szokásaidat. Előbb vagy utóbb jó eséllyel meg fogják szokni és alkalmazkodnak ehhez a helyzethez, de addig is itt van egy csomó tipp arra, hogyan könnyítsd meg ezt a folyamatot:

  • Kommunikáció. Mondd el röviden és érthetően, hogy miért döntöttél úgy, hogy megváltoztatod a táplálkozásod és, hogy mik a fő vonalak. Vagyis, mit eszel és mit nem.
  • Elfogadás. Biztosítsd a szeretteidet arról, hogy ez a te döntésed, nem kényszeríted rájuk és nem várod el, hogy a családi étkezéseken mindenki azt egye, amit te.
  • Támogatáskérés. Ugyanakkor szeretnéd, ha annyival támogatnának, hogy egy otthoni vagy éttermi étkezésnél legyen opció, amit ehetsz. Itt fontos az, hogy konkrét ötleteket is adj arra, mit ennél egy ilyen alkalommal.
  • Kóstoló. Ha vendégségbe mész, vigyél valami olyan ételt, amit szívesen megeszel és kínáld meg vele a többieket. Ha túl nagy fejtörést okozna, hogy mit készítsenek neked, mondd, hogy számodra nem probléma ételt vinni magadnak és ettől nem érzed azt, hogy kevésbé szívesen látnak.
  • Proaktivitás. Ha étterembe mentek, legyenek ötleteid olyan helyekre, ahol mindenevőként és növényevőként is vannak opciók. Szerencsére az ilyen helyek száma egyre bővül.
  • Rugalmas szabályok. Vendégségben, étteremben valószínűleg nem fogsz tudni 100%-ig úgy enni, ahogy otthon, ezért érdemes előre meghatároznod, mi számodra a vállalható kompromisszum.
Így ne legyen rémálom a családi ebéd
Kétfelé főzés

A legnagyobb mumus: kétfelé főzés

Ha a családban nem mindenki elkötelezett az egészséges táplálkozás irányába, és az életmódváltó az, aki főz a családra, akkor bizony bele lehet fáradni abba, ha minden étkezésre két komplett menüt kell előállítani. Ugyanakkor kis szervezéssel, átgondolással és kommunikációval csökkenthetők a konyhai terhek. Vesd be ezeket a trükköket:

  1. Átfedések
    A köretek, saláták és zöldséglevesek az esetek többségében simán elkészíthetők úgy egészségesebben, hogy a mindenevő családtagoknak se legyen oka panaszra. A krémlevesek sűríthetők krumplival, sok köret igazából nem is igényel olajat, változatos és finom salátaöntetek készíthetők olaj és majonéz nélkül is. 
  2. Azonos alapanyagok
    Egy klasszikus és egy növényi rakott krumpliban közös a krumpli, rakott kelkáposztában a káposzta és a rizs. Ha ugyanannak az ételnek a két variációját készíted el, akkor bizonyos alapanyagok előkészítésével sok időt tudsz spórolni.
  3. Önállóság
    Ha az otthon elköltött főtt étkezés esetén nem is, de a reggeli, az elcsomagolt ebéd vagy hideg vacsora esetén számíts a családtagok önállóságára, ami a saját étkezésüket illeti. Egy felnőtt vagy nagyobbacska gyerek össze tud magának rakni egy szendvicset a maga választotta összetevőkből, vagy akár egy egyszerűbb tojásos reggelit is.

“Egész nap állhatok a konyhában…”

Nutritáriánus étrenden sajnos kevésbé működik az, hogy ha nincs nálad ennivaló, beugrasz egy pékségbe vagy egy étterembe, hiszen a legtöbb esetben ott nem találsz olyan ennivalót, ami a teljes értékű növényi étrendnek megfelel. A legtöbb ételt nyersanyagokból készítjük magunknak, és ez bizony több időt vesz igénybe, mint eddig. De ezzel a három trükkel drasztikusan lecsökkentheted a konyhában töltött időt:

  1. Legyen terved! Amíg csak impulzívan vásárolsz és főzől, az ételek kitalálásával egy csomó időd elmegy, ráadásul az eredmény sem biztos, hogy megfelel a várakozásaidnak. Egy heti étrenddel és hozzá készült bevásárlólistával sokkal hamarabb a teendőid végére érsz. Ha szeretnéd ezt a tervezési időt megspórolni, nézd meg a Több mint étrendet. Ezt a mintaétrendet pontosan azért írtam, hogy kezdőként adjon egy rendszert a kezedbe, ne kelljen azon gondolkodnod, mit főzz és milyen alapanyagokat szerezz be.
  2. Főzz több napra! Ha csak nem ódzkodsz attól, hogy több napig edd ugyanazt az ételt, nyugodtan főzz 2-3, akár 4 napra is. A legtöbb növényi étel, levesek, raguk, rakottasok vidáman elállnak eddig. A Több mint étrendet ilyen módon két hétről akár 4-6 hétre is elhúzhatod. Gondolj bele, ennyi ideig nem kell vakarnod a fejed a menütervezés miatt!
  3. Tárazz be gyümölcsöket és magvakat! A gyümölcsökre kezdj el úgy gondolni, mint alapélelmiszerekre. Igen, teljesen rendben van, ha egy rohanós napon, amikor nem tudtál magad által készített ebédet vinni magaddal, benyomsz egy fürt banánt pár szem mandulával.
Így ne állj egész nap a konyhában. Tippek rohanós napokra.

Ezekkel a trükkökkel felvértezve magabiztosabban követheted az egészséges nutritáriánus étrendedet. Viszont még két rész hátravan a cikksorozatból, ahol az éhség és a piszkos anyagiak is szóba kerülnek. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le a továbbiakról!

Tags: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük