– Mit eszel?
– Őőőő, édesburgonyát, salátát és szójajoghurtot.
– Tudsz receptet mondani?
– Hááát…. nincs recept, ezek voltak otthon.
Nem kell minden ételnek receptje legyen ahhoz, hogy tápláljon, finom és egészséges legyen. Ha tudod, mik azok az alapanyagok, amelyek a legjobban szolgálják az egészségedet, a fogyásodat, akkor teljesen mindegy, van-e neve, receptje amikor a tányérodra kerül. Nincs előírva az, hogy főzeléket csak fasírttal szabad enni. Miért ne ehetnél hozzá salátát vagy lencsebucit? De ha már itt tartunk, bizonyos alapanyagokból miért csak egy-két féle ételt lehet készíteni? Vagy mondjuk egy pörkölt miért csak azokból az alapanyagokból készülhet, amiket megszoktál? De akkor már nem pörköltnek hívják? És akkor?
Őszintén, amikor meglátok ilyen fröcsögést a Facebookon, hogy „ha lencséből készült, az nem pörkölt”, „ha nem húsból van, az nem fasírt”, akkor totál kiakadok. Amikor egy-egy ételt valaki elnevezett, az is egy önkényes döntés volt. Nézd meg a lecsó „receptjét” tájegységenként vagy akár országonként. Nem találsz két egyformát. Amikor ételekkel táplálod a testedet, a tested nem kérdezi meg, miért nevezed karfiol steak-nek az ételedet, a tápanyagok ugyanúgy hasznosulni fognak belőle. Sőt, a bélbaktériumaid azért sem fognak lázadni, ha mandulatejjel kínálod őket, úgy, hogy számodra az a tej és úgy is nevezed. Sőt, meghálálja a szervezeted, hogy valami egészségeset kap, nem hormonokkal, gennyel, antibiotikumokkal dúsított terméket.