Szeretettel köszöntelek ezen a minitanfolyamon, amelynek segítségével elsajátíthatod a nutritáriánus táplálkozás alapelveit! Szívből örülök, hogy az életmódváltásod tervezésének egy pontján találkoztak az útjaink, mert nagyon sok mondanivalóm van számodra. Haladj végig ezen a kis tanfolyamon, azt javaslom, az egyes leckék között hagyj néhány nap időt. Nem csupán az ülepedés miatt, hanem azért, hogy ki tudd próbálni a tippeket, recepteket.
A videós leckék mellett minden részhez tettem neked vagy receptet, vagy pedig egy hasznos segédletet, hogy mindenképp tudd, merre indulj a gyakorlati megvalósítás útján. Használd örömmel és kíváncsian!
A tanfolyam tartalma:
1. lecke: A nutritáriánus reggeli
Hiszem, vallom, tapasztaltam: a jó táplálkozás egy jó reggelivel indul. Ha már reggel elcsúszol, mert kimarad a reggeli, összecsapod, vagy épp túleszed magad, az rányomja a bélyegét az egész napodra. Viszont egy jól összeállított reggelivel úgy tudsz reggel elindulni, hogy már egy diadal a hátad mögött van aznap!
Az első leckében egy kis bevezetést adok Neked a nutritáriánus táplálkozáshoz, majd részletesen beszélek a tápláló reggeli tippjeiről és trükkjeiről. Ha kellően bátor vagy, indítsd ezt a leckét az alábbi teszttel, ami azt méri fel, vajon Újrakezdő, Fejlődő vagy Vérprofi reggeliző vagy-e. Nem hagylak konkrét reggelireceptek nélkül, mert szeretném, ha már holnap (vagy akár ma) a gyakorlatba tudnád ültetni a tanultakat.
Vágjunk bele!
A nutritáriánus étrend alapjai - egészséges reggeli
Almáspite zabkása
0,5 cs aprószemű zabpehely
1 ek őrölt lenmag vagy chiamag
fél alma héjával együtt reszelve
1 mk fahéj
0,5 mk szegfűszeg
vanília ízlés szerint
0,5 cs víz
Az összetevőket tedd hőálló tálba és mikróban másfél perc alatt főzd meg. A tetejére halmozz bogyós és egyéb gyümölcsöket.
Kölesgombóc
- 1 cs köles
- ½ cs mazsola
- 1 bio citrom héja és leve
- 1 kk vaníliaőrlemény
- Opcionális: 1-2 ek eritrit
- Darált mák, dió vagy tk zsemlemorzsa
Főzd puhára a kölest. A mazsolát forró vízben áztasd meg, majd szűrd le és nyomkodd ki. Add hozzá a kézmeleg köleshez a mazsolát, a vaníliát, a citrom levét és héját, ízlés szerint édesítőt. Vizes kézzel formázz gombócokat. Szárazon pirított teljes kiőrlésű morzsába vagy darált mákba, dióba forgathatod. Házi cukormentes lekvárral vagy turmixolt bogyós gyümölcsökkel tálald.
Ahhoz, hogy ünnepi reggeliket ehess, sem ünnepre, sem végtelen szabadidőre nincs szükséged! Ha szeretnél még több mesébe illő, de gyorsan elkészülő reggelireceptet, ne hagyd ki a Nutritáriánus süteményeskönyvet!
2. lecke: Hús, tej és tojás helyettesítése
Megoszlanak a vélemények arról, kell-e a húst, tejet és tojást helyettesíteni. Tápérték szempontjából nyilván könnyű növényekkel pótolni ami bennük van, az ízek pótlása egyéni preferencia kérdése… Ugyanakkor a leggyakoribb kérdés az növényi étrend tekintetében, hogy “De akkor mi a csudát egyek?” Erre a kérdésre fogok választ adni ebben a leckében.
Ehhez a leckéhez egy brutálhasznos ötlettárat állítottam össze Neked, amelyben a húsfélék, a tejtermékek és a tojás helyettesítésének számtalan ötletét találod. Kinyomtathatod, így mindig kéznél lesz.
3. lecke: Így egyél zöldséget helyesen
“Hogyan egyek meg annyi zöldséget?”
“De én így is rengeteg zöldséget eszem, mit rontok el?”
“Unom a zöldségeket, hogyan tehetem őket változatossá?”
“A főzelék nem elég?”
“Utálom a salátákat, hogyan tudnám megszeretni?”
Ha valamelyik kérdés motoszkál benned, akkor Neked készült ez a videó! A videóban sok ötletet és konkrét módszereket adok, amelyek segítenek megtanulni úgy zöldségeket enni, hogy az valóban segítsen a célod elérésében.
A kedvenc tofus salátaöntetem
- 1 tömb füstölt tofu
- 1 evőkanál miso paszta
- 3 evőkanál citromlé
- 1 csésze víz
- 1 kis fej apróra vágott lilahagyma
Turmixold simára az összetevőket a lilahagyma kivételével, és öntsd bármilyen salátára. A lilahagyma helyett tuningolhatod zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy Finom, szaftos öntet lehet akár krumplisalátára, vagy bármilyen nyers, ropogós zöldségből készült keverékre.
Ha igazán laktató és teljes értékű változatot szeretnél, akkor használj valamilyen keményítőtartalmú zöldséget sülve vagy főve – krumpli, édesburgonya vagy sütőtök -, és ne sajnáld a nyers zöldségeket, salátaféléket sem.
Ha szeretnél további 33 bevált salátaöntet receptet, amivel nincs többé unalmas saláta, akkor mindenképp nézd meg ezt: 33 olajmentes salátaöntet
Ha a teljes életmódváltó menüdet rám bíznád, akkor pedig a Több mint étrendet ajánlom neked.
4. lecke: Gabona, glutén, kenyér, tésztafélék
A legtöbben úgy kezdenek el diétázni vagy fogyókúrázni, hogy a kenyérféléket, tésztaféléket, gabonaféléket kiiktatják az étrendjükből, azt gondolva, hogy ezek a leghizlalóbb összetevők. A glutént pedig sokkal többen iktatják ki a táplálkozásukból, mint akiknek erre valójában szükségük lenne. Tegyünk rendet egy kicsit ezen a területen. Ma arról beszélek neked, hogyan fogyassz gabonaféléket, hogyan viszonyulj a gluténhoz, és mindez hogyan segíti elő az egészségedet. Ezt megfejelem a kedvenc lencsebucireceptemmel, amit rögtön ki is próbálhatsz.
Lencsebuci
25 dkg barna, vörös, vagy feketelencse
20 dkg nem pörkölt hajdina
3-4 kanál útifűmaghéj
A lencsét és a hajdinát külön-külön áztasd egy éjszakára. A lencsét szűrd le, tedd aprítóba, kevés (kb1,5 dl) vizet hozzáadva aprítsd össze. Egy tálban keverd össze a leszűrt hajdinával, 1 kk sóval és 3-4 kanál útifűmaghéjjal.
Pár perc állás után kis gombócokat formázz belőle és sütőpapíros tepsin 180 fokon süsd meg.
Ebből az adagból 12 darabot készíts. Egyet kihűlés után vágj kis kockákra és tepsiben vagy airfryerben szárítsd ropogósra.
Fontos, hogy a lencsebucit hűtőbe, vagy fagyasztóba tedd, ne kenyérként tárold, mert hamar megromlik!
Ha szeretnél egy olyan teljes értékű növényi étrendet, ahol a gabona sem tabu, akkor a Több mint étrend a barátod!
5. lecke: Édesítés, édességek, kényszeres túlevés
“Az édes íz diétázóknak tilos.” – Hallottál már ehhez hasonló mondatokat? A jó hírem, hogy ez abszolút nem igaz. Ahogy a reggeliről szóló részben már láthattad, az édességek élvezetének a legszuperebb módja a gyümölcsevés. De itt nem csak az almarágcsálásra kell gondolni. Egészségesen elkészíthetsz számos süteményt, amelyről meg sem lehet mondani, hogy nem valami “bűnös élvezet”. A mai videóban részletesen körbejárom Veled ezt a témát. Segédanyagként összeszedtem számodra egy gyűjteményt arról, hogyan és mivel helyettesítheted a cukrot az ételeidben, édességeidben.
Ha pedig egy csokorra való süteményreceptre is szükséged van, akkor feltétlenül nézd meg a Nutritáriánus Süteményeskönyvet, amelyben párperces hétköznapi édességek, kelt tészták, palacsinták, ünnepi sütemények és még sok más finomság receptje található. Egy ínyenc növényi konyhába elengedhetetlen!
Örülök, hogy végigértél a tanfolyamon, és szívből remélem, hogy hasznos volt számodra. Ha még nem próbáltál ki minden receptet, bátorítalak rá, hogy tedd meg, hiszen a gyakorlat nélkül hiába az elmélet.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen eredményt értél el! Ha a tanfolyam gyakorlati kipróbálása által javult a közérzeted, változatosabbak lettek az ételeid, gördülékenyebb lett a növényi étrend megszeretése, esetleg lecsusszant rólad pár kiló, akkor feltétlenül írd meg nekem az info@nutritarianus.hu címre.
Hasznos volt mindez, de továbblépnél egy következő szintre?
- étrendtervezés
- konkrét módszerek és irányzatok a TÉNÉ-hez
- kamrafeltöltés okosan
- hogyan tervezz heti menüt
- videótár hozzáférés

