- by Zsuzsa Juhász
- in Egészség, Fogyás, Napi menü, Napi tucat, Receptek, Táplálkozás, Teljes értékű növényi étrend, Tippek fogyáshoz
- on 2025.02.17.

Ahogy a sorozat első részében láthattad, különböző orvosok, kutatók különbözőképpen fogalmazzák meg a túlnyomórészt feldolgozatlan növényi alapanyagokból álló étrend gyakorlatát, de azt láthatjuk, hogy a lényegük tulajdonképpen egy és ugyanaz. Különböző szakemberek különböző aspektusokat hangsúlyoznak jobban, és – gondolataim szerint – bölcsebb dolog ezekből többet megismerni, kiemelni magunk számára a hasznos szempontokat, és alkalmazni a gyakorlati tanácsokat, mint azon gondolkodni, vajon melyik a legjobb közülük.
Elárulom: az a legjobb, amit hosszú távon alkalmazni tudsz!
A teljes értékűség, mint megközelítés
A teljes értékűség ebben a kontextusban nem azt jelenti, hogy a növényi étrend mellett ne fordulhatna elő, hogy étrendkiegészítők formájában bevitt vitaminokra van szükséged. (Ugyanakkor ebből a szempontból a vegyes étrend sem teljes értékű, gondolj csak a D-vitaminra, és a vegyes étrendűek között is nagyon gyakori B12-, illetve vashiányra.) A teljes értékűség valójában azt jelenti, hogy fogyasszuk a növényi alapanyagokat minél kevésbé módosított formában.
Vannak olyan növények – gabonák, hüvelyesek, egyes zöldségek -, amelyek csak hőkezelve (vagy csíráztatva) fogyaszthatók. Ugyanakkor így is megőrizhető a teljességük, amennyiben nem veszünk el belőlük semmi jót, és nem adunk hozzájuk semmi rosszat.
Ne vegyél el belőle semmi jót
A legtöbb feldolgozott növényi ételből hiányoznak a rostok, és az antioxidánsok és vitaminok jórésze. Ha az egész búzát lisztté őrlik, attól még megmaradnak benne a rostok, viszont, ha szitálják és fehérliszt lesz belőle, az már egy erősen feldolgozott forma. A másik példa, amibe sokan nem gondolnak bele, az olajok. Az emberek fejében az él, hogy az olívaolaj egy szuperélelmiszer, holott a hasznos tápanyagok nagyrészét elveszti a sajtolás folyamán. Igen, maradnak benne jó zsírsavak, ami miatt sok más – főként állati – zsírnál előnyösebb, de az olívabogyó rostjait és hasznos mikrotápanyagait eltávolítják belőle. Éppen ezért az olajok nem minősülnek teljes értékű tápláléknak.
Ne adj hozzá semmi rosszat
A feldolgozott ételek másik jellegzetessége, hogy rengeteg összetevőt tartalmaznak, amelyek nem hangzanak élelmiszernek. Az E-betűs hozzávalók jelentős része egyáltalán nem támogatja az egészségünket. A tartósítószerek, színezékek, ízfokozók, mesterséges édesítőszerek, emulgeálószerek, lisztkezelőszerek és más adalékok rengeteg bizonytalansági faktort hordoznak. Gondolj bele, ha sokat eszel készételeket, gyorsételeket, és esetleg érzékeny vagy allergiás vagy bármely összetevőre, szinte lehetetlen kideríteni, melyik az pontosan. A kutatások alapján akik sok feldolgozott ételt fogyasztanak, azok kevésbé örvendenek jó egészségnek, kevésbé képesek egészséges testsúlyukat megőrizni, és fogékonyabbak sokféle betegségre.
Mi az, hogy nutritáriánus?
A teljes értékű szemlélet mellett egy másik rendszert is érdemes szem előtt tartani. A sorozat első bejegyzésében emlegettem dr Joel Fuhrman nevét, aki létrehozott egy indexet, amiben számmal kifejezte, hogy melyik ételnek mennyi a tápanyagsűrűsége. Vagyis, hogy bizonyos fontos mikrotápanyagokból kalóriamennyiségre vetítve mennyi található bizonyos ételfajtákban.
A következő bejegyzésben még fog erről szó esni részletesebben, de addig is hadd reklámozzam egy kicsit ezt a szemléletet. Gondolj bele, hogy van lehetőséged arra, hogy a lehető legjobb, legértékesebb táplálékokat adhatod meg a szervezetednek. Hogy nem azon kell aggódnod, hogy már megint túl sokat ettél, vagy valamiből nem szabad annyit enned, hanem megfordítod a dolgot: hagyod magad lenyűgözni azzal a gondolattal, hogy mennyi minden, mennyi finom és tápláló étel áll rendelkezésedre. És, ha valamit számolgatsz, azok nem a kalóriák, hanem például, hogy hányféle színt sikerült a tányérodra tenni.
A nutritáriánus megközelítéssel azon fogod kapni magad, hogy szinte nem is tudsz egy nap annyi mindent enni, amit egyébként jó lenne. Egy notórius fogyókúrázónak, valakinek, aki egész életében a súlyával küzdött, és mindig attól félt, hogy túl sokat eszik, ez igazi megkönnyebbülés! Végre ehetsz. Sokat.
Ezeket az elveket összegyúrva építettem fel a Nutritáriánus Életmódváltó Programot, amellyel lépésről lépésre beleszerethetsz ezekbe az alapelvekbe, és hagyhatod, hogy megváltoztassák, átformálják az életedet.
Amennyiben úgy érzed, szükséged lenne több támogatásra, keress meg minél előbb, mert a három hónapos egyéni mentorálásra csak korlátozott létszámban tudok helyet biztosítani.
Tags: fogyás növényi étrenden, napi tucat, nutritáriánus, teljes értékű, teljes értékű növényi étrend, téné, vegán